دستگاه پرکن

دستگاه پرکن که اصطلاحا به آن پرکن هم میگویند  یکی از مهم ترین و کاربردی ترین تجهیزات صنعتی در زمینه های مختلف مانند غذایی ، دارویی و شیمیایی و ... میباشد که دارای انواع مختلفی است که هر کدام کاربرد های مشخصی دارند.

مثلا دستگاه تیوپ پرکن برای پرکردن ظروف از مواد خمیری با غلظت بالا مانند کرم ها است.

دستگاه پرکن مایعات برای پر کردن مایعات درون ظرف مخصوص است.

دستگاه اسپری پرکن  هم برای پر کردن انواع اسپری ها و خوشبو کننده ها و غیره میباشد.

دستگاه پرکن مایعات یکی از ماشین آلات صنعتی در زمینه بسته بندی است که در دقت بالایی دارد و در وقت هم صرفه جویی میکند.ظروف مختلف برای پر شدن توسط مایعات یازمند روشی هستند که ضمن داشتن دقت و سرعت عمل، مکانیزم موثر، ساده و بدون درد سری داشته باشند و بهترین دستگاه برای این کار دستگاه پرکن مایعات است.

دستگاه پرکن مایعات جهت انتقال انواع مایعات اعم از مایعات غذایی مانند خامه های شیرینی، روغن، روغن کنجد، شکلات، شیره، عسل، و انواع روغن های خوراکی و آب معدنی و همچنین انتقال مایعات شیمیایی به ظروف و بطری ها مورد استفاده قرار می‌گیرد. به عبارتی دستگاه پرکن مایعات برای همه نوع مایعات استفاده می شود.

دستگاه پرکن مایعات برای پر کردن مایعات غلیظ و رقیق استفاده میشود فقط باید بدانید که برای هر کدام از مایعات دستگاه های مختلفی با مکانیزم و عملکرد مختلف تولیاد شده است که به دستگاه پرکن مایعات غلیظ و دستگاه پرکن مایعات رقیق شناخته میشوند و به فروش میرسند.

دستگاه پرکن مایعات در ماشین سازی خدری بسته به نوع تولیدات در انواع مختلفی تولید و عرضه میشود. که برای پرکردن مایعات غلیظ مانند عسل ، شکلات صبحانه، کرم کنجد ،انواع روغن ، انواع ژل بهداشتی و صنعتی وغیره از سیستم سیلندر پیستون و برای مایعات رقیق  مانند:عرقیجات ، انواع شربت ها  ،مواد ضد عفونی کننده وغیره از سیستم حجمی (ثقلی ) استفاده میگردد همچنین در موارد خاص از سیستم پرکن وکیوم نیز استفاده می شود که این سیستم در محصولاتی مانند تولید ادکلن استفاده میشود. 

دستگاه پرکن مایعات علاوه بر افزایش بهره وری ، کمک زیادی به دقت در بسته بندی میکند و میتوان با کمک این دستگاه دقت و سرعت عمل، مکانیزم موثر، ساده و بدون درد سر را برای ریختن انواع مایعات درون ظروف و بطی ها استفاده کرد.

در این سیستم یک مخزن روی دستگاه تعبیه شده که مواد با ثقلیت و وزن خود به داخل نازل ها هدایت می شود. در مسیر خروجی شیر قرار داده شده و توسط شیر برقی میزان حجم مواد از داخل تابلو برق به وسیله PLC کنترل می شود که دقت تزریق و یکنواختی پر کردن را بسیار بالا می برد

مایعات از نظر گرانروی متفاوت هستند. مثلا نحوه جاری شدن یک لیوان آب با یک ظرف مارمالاد تفاوت دارد. به همین دلیل مکانیزم تزریق در این نوع مایعات متفاوت است.

پرکن مایعات


استفاده از پرکن مایعات باعث بالا رفتن دقت در بسته‌بندی و همچنین افزایش بهره‌وری خطوط تولید می‌گردد. یکی از مهمترین نیازهای خطوط تولید در زمان بسته‌بندی ریختن مایعات در ظروف و بطری‌ها می‌باشد که با استفاده از دستگاه پرکن مایعات این عمل ضمن برخورداری از دقت و سرعت بالا، به صورت ساده، موثر و بدون دردسر انجام می‌گردد. از این دستگاه جهت پرکردن انواع مایعات غلیظ و رقیق در ظروف مختلف استفاده می‌شود. 

برای کار با این دستگاه در مراحل اولیه، اپراتور دستگاه ظروف را در داخل فیکسر تعبیه شده روی دستگاه قرار می‌دهد. بعد از قرار گرفتن ظروف در زاویه خروجی نازل، اپراتور با فشردن پدال یا شاسی شیرهای نازل، اجازه شروع عملیات ثقل را صادر می‌نماید/

مکانیزم دستگاه پرکن مایعات

دستگاه پرکن مایعات ماشین سازی خدری در دو نوع تمام اتوماتیک و نیمه اتوماتیک طراحی و تولید میشوند که در سه مکانیزم پرکن پمپی، پرکن ثقلی و پرکن سیلندر پیستونی برای تزریق مایعات با هر نوع گرانروی ای وجود دارد.

  • مکانیزم پمپ معمولا دقت چندانی ندارد و می توان برای انواع مایعات استفاده نمود. اما به دلیل ماهیت کارکرد برای موادی همچون گریس سرد که چسبندگی زیادی دارند  بسیار گزینه مطلوبی به شمار می رود.برای پر کردن گریس در ظروف مختلف ازدستگاه گریس پرکن مخصوص استفاده میشوند.

  • معمولا برای دستگاه پرکن عرقیات، دستگاه پرکن عسل، انواع شوینده ها و سایر مایعات این چنینی از سیستم ثقل استفاده می شود. این سیستم ارزان قیمت ترین روش تزریق است و به کمک جاذبه و وزن خود مایع عملیات پرکردن صورت می گیرد. روش ثقل در بسیاری از دستگاه پرکن مایعات رقیق استفاده می شود.

  • پرکن سیلندر پیستون نیز روشی دیگری است که در ماشین آلات اتوماتیک مورد استفاده قرار می گیرد و دقت بالایی دارد. این روش بهترین گزینه برای مایعات غلیظ است. به دلیل ثابت بودن حجم تعیین و تنظیم شده، خطای مقدار تزریق مواد بسیار بسیار کم است به همین علت در مایعات با غلظت زیاد از این روش استفاده می شود. دستگاه پرکن بشکه از این نوع دستگاه ها است.

دستگاه سیل وکیوم

دستگاه های سیل وکیوم یکی از مهم‌ترین دستگاه های بسته بندی مورد استفاده در صنایع غذایی هستند. این دستگاه ها با توجه به نوع کارکرد و ابعاد مختلفی که دارند در هتل‌ها، کترینگ‌های غذایی، کارگاه‌های تولید غذاهای نیمه آماده، رستوران‌ها، فروشگاه‌های زنجیره‌ای، آبمیوه‌فروشی‌ها و بستنی‌فروشی‌ها به کار می‌روند. دستگاه سیل وکیوم علاوه بر محصولات غذایی در صنایع دارویی و بسته بندی مواد شیمیایی، صنعت چاپ لاستیک و پلاستیک و حوزه آب و فاضلاب هم کاربرد دارد.

کار با دستگاه های سیل وکیوم راحت است و نیازی به آموزش تخصصی کارگران و اپراتورهای دستگاه ندارد. اتوماتیک بودن ماشین، بهداشتی بودن فرآیند بسته بندی را تضمین می‌کند و در عین حال سرعت خط تولید را بالا می‌برد. کافی است اطلاعات مورد نیاز مانند نوع ظرف مورد استفاده و سرعت دلخواه در پنل مدیریت دستگاه وارد شود و دستگاه بدون هیچ‌گونه مشکلی شروع به کار می‌کند.

دستگاه های سیل وکیوم  در سه مدل نیمه اتومات، تمام اتومات و سیل وکیوم رومیزی با آخرین فناوری‌های روز تولید می‌شوند. دستگاه های سیل وکیوم با کارکرد دقیقی که دارند، بسته بندی بی‌نقصی ارائه می‌کنند.

 

ویژگی دستگاه های بسته بندی سیل وکیوم نادی پک

  • عملکرد اتوماتیک
  • برق سه فاز
  • بدنه تمام استیل
  • کنترل مقدار وکیوم و گاز توسط سنسور خلاء
  • کنترل زمان دوخت و درجه حرارت
  • سهولت در تعویض قالب در کمترین زمان ممکن
  • مجهز به شمارنده سیکل کارکرد
  • مجهز به سیستم بازکننده رول

دستگاه سیل وکیوم رومیزی برای صرفه‌جویی در مصرف برق، از برق یک فار استفاده می‌کند و بدنه آن از استیل و آلومینیوم ساخته شده است. قالب دستگاه کشویی است و دمای دوخت و زمان دوخت قابل کنترل است.

 

کاربردهای دستگاه های بسته بندی سیل وکیوم 

از دستگاه های سیل وکیوم برای بسته بندی این مواد غذایی استفاده می‌شود.

  • فرآورده‌های گوشتی مانند گوشت گاو، گوسفند، گوشت چرخ‌کرده، مرغ، ماهی و سایر آبزیان
  • مواد پروتئینی مانند انواع سوسیس و کالباس، همبرگرهای نیمه‌آماده، ناگت و محصولات مشابه
  • انواع سالاد (برای حفط تازگی و جلوگیری از فاسد شدن محصول)
  • خیارشور و انواع ترشیجات
  • سبزیجات منجمد و تازه
  • انواع خشکبار
  • خرما
  • قارچ
  • انواع شیرینی

همانطور که قبلا اشاره کردیم، جدا از محصولات غذایی، از دستگاه های بسته بندی سیل وکیوم در صنایع دیگری مانند بسته بندی دارو، مواد شیمیایی، قطعات فنی و محصولات بهداشتی هم استفاده می‌شود.

 

دستگاه بسته بندی سیل وکیوم چطور کار می‌کند؟

در دستگاه تمام اتوماتیک سیل وکیوم، محصولات مورد نظر به صورت کشویی و پشت هم روی میز کار قرار می‌گیرند. دستگاه محصولات را به داخل هدایت می‌کند و با سرعت مشخصی که در پنل دستگاه از پیش معین شده، عمل بسته بندی را انجام می‌دهد. در بسته بندی سیل وکیوم هوای داخل بسته توسط پمپ وکیوم بیرون کشیده می‌شود. سپس در صورت نیاز، گاز CO2 و N2 به داخل بسته تزریق می‌شود. این کار از کپک زدن، فاسد شدن و خرابی محصول داخل بسته جلوگیری می‌کند و در عین حال محافظی در برابر مواجهه محصول با هوای بیرون بسته است.

در دستگاه نیمه اتوماتیک سیل وکیوم، این مراحل به کمک یک اپراتور انجام می‌گیرد. اپراتور بسته را داخل قالب مورد نظر در میز کار می‌گذارد و سینی را می‌چرخاند. طرف دیگر سینی که از دستگاه بیرون می‌آید نیز یک قالب خالی دارد. در مدت زمانی که دستگاه، بسته داخل محفظه را وکیوم می‌کند، اپراتور می‌تواند بسته بندی را داخل قالب میز جاگذاری کند.

کار با دستگاه های سیل وکیوم رومیزی نیز به همین صورت انجام می‌شود. بسته‌ها در قالب‌های دستگاه قرار داده می‌شوند، سپس مانند کشو به داخل محفظه می‌روند و عملیات بسته بندی روی آن انجام می‌پذیرد.

دستگاه سیل وکیوم رومیزی برای فضاهای کوچک و مصرف محدود طراحی شده است. هتل‌ها، رستوران‌ها، فروشگاه‌های زنجیره‌ای، کافی‌شاپ‌ها و فروشگاه‌های آبمیوه و بستنی به راحتی می‌توانند در محیط کاری خود از دستگاه سیل وکیوم رومیزی استفاده کنند.

طرز کار دقیق هر کدام از دستگاه های سیل وکیوم را می‌توانید در ویدیوی موجود در صفحه هر دستگاه مشاهده کنید.

 

نکات مربوط به استفاده از دستگاه های بسته بندی سیل وکیوم

ظروف بسته بندی: یکی از مهم‌ترین مواردی که پیش از خرید دستگاه های بسته بندی سیل وکیوم باید به آن توجه داشت، ظروف بسته بندی قابل استفاده در دستگاه ها است. جنس پلاستیک ظروف یک بار مصرف باید PP، PET، PE و انواع مشابه آن باشد.

شکل ظرف‌های یک بار مصرف می‌تواند مربع، مستطیل، دایره، مثلث و حتی ذوزنقه باشد. با این همه ابعاد دهانه ظرف بسیار مهم است. قالب دستگاه های سیل وکیوم بر اساس ابعاد دهانه ظرف ساخته می‌شوند بنابراین پیش از هر چیز باید مشخص شود از چه ظرفی با چه اندازه‌ای استفاده می‌شود.

نادی پک متناسب با نوع بسته بندی مورد نیاز مشتریان، آمادگی ساخت قالب دوم دستگاه را دارد.

تفاوت بین دستگاه های سیل وکیوم و سیل حرارتی: دستگاه های سیل درست مانند دستگاه های سیل وکیوم، با کشیدن پلاستیک روی ظرف عملیات بسته بندی را انجام می‌دهند. با این حال پمپ تخلیه ندارند و هوای داخل بسته وکیوم نمی‌شود. دستگاه های سیل حرارتی برای بسته بندی موادی که نیازی به ماندگاری ندارند، استفاده می‌شوند.

پلاستیک بسته بندی: دستگاه های سیل وکیوم، برخلاف سایر دستگاه های بسته بندی به پلاستیک خاصی نیاز ندارند و با انواع نایلون‌های بسته بندی موجود می‌توان محصولات را وکیوم کرد.

مصرف خانگی: دستگاه های سیل وکیوم رومیزی می‌توانند مصرف خانگی نیز داشته باشند. این دستگاه ها برای مشاغلی که عملیات بسته بندی را در تیراژ پایین در خانه انجام می‌دهند، مناسب هستند.

 

مزایای دستگاه های بسته بندی سیل وکیوم

آلودگی مواد غذایی یکی از دغدغه‌های همیشگی صاحبان صنعت غذا بوده است. این مسئله در گذشته باعث ایجاد محدودیت در انتقال و توزیع مواد خوراکی به مناطق جغرافیایی دیگر و فروش آن می‌شد. علاوه بر آن، بخش زیادی از محصول به علت بسته بندی‌های نامناسب حین حمل و نقل آسیب می‌دید.

با ورود دستگاه های بسته بندی مانند دستگاه سیل وکیوم و مکانیکی شدن صنعت محصولات غذایی، بسیاری از این مشکلات برطرف شد. بسته بندی وکیوم، علاوه بر محافظت از محصول در برابر آلودگی و جلوگیری از فاسد شدن آن، ظاهر زیبایی دارد. شکل بسته بندی در عین اینکه به بازاریابی محصول و جلب نظر مشتریان کمک می‌کند، حمل و نقل کالاها را هم راحت می‌کند.